✔ Persoonlijk & snel ✔ WordPress CMS ✔ Uniek Webdesign ✔ Responsive
Wat is een WordPress plugin?
Een plugin is een op zichzelf staand ‘stukje software’ dat je kunt toevoegen in de back-end van je blog of website. plugins worden over het algemeen gemaakt om de standaard functionaliteiten van de website uit te breiden, ideaal want zo kan je zonder kennis van technische taal toch extra functionaliteiten toevoegen aan je website.
Welke soorten WordPress plugins bestaan er?
Er bestaan verschillende soorten plugins voor WordPress. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een plugin voor. Of je nu een review wilt tonen vanaf een andere pagina of je wilt graag een mooie fotogalerij tonen, het is allemaal mogelijk. Ook wanneer je je website wilt beveiligen of de zoekoptimalisatie wilt verbeteren kan je daarvoor verschillende plugins vinden.
Leestip: Overweeg je een WordPress website?
Lees dan het artikel: ‘Voordelen en nadelen van WordPress op een rijtje?’
Waarom zijn er zoveel WordPress plugins?
In de catalogus van WordPress vind je momenteel meer dan 60.000 plugins. Bizar toch? En het aantal blijft stijgen. Dan vraag je je toch af; ‘Waarom zijn het er zoveel?’ Voor dezelfde functionaliteit bestaan verschillende, zoals socialmedia-knoppe, coming soon pagina’s etc. Elke WordPress-gebruiker heeft zijn specifieke eisen en wensen, en ontwikkelaars spelen hier graag op in. Dat is ook waarom de ene plugin net even anders dan de ander of het design verschilt.
Gratis of betaalde WordPress plugins?
Wanneer je een WordPress plugin zoekt kan je vaak kiezen tussen gratis of betaalde plugins. Daarnaast bestaat er vaak ook nog een Premuim versie van een plugin. Maar wat is het verschil?
Gratis WordPress plugins
In de WordPress-catalogus staan de gratis WordPress plugins. Deze kan je ook vinden in de back-end van je WordPress website. Vaak heb je genoeg aan de gratis versie, want je kunt hiermee al veel handige functionaliteiten toevoegen aan je site.
Premium WordPress plugins
Toch kan het in sommige gevallen handig zijn om, mits beschikbaar, de premium versie van een gratis plugin te kopen. Je kunt met deze versie namelijk extra functies gebruiken. Daarnaast zijn de premium versies meestal veiliger en krijg je vaak ook betere support. Maar dat betekent niet dat de gratis plugins minder goed zijn. Als je hulp nodig hebt met een plugin, kun je altijd je vraag stellen in de WordPress-community.
Betaalde WordPress plugins
Zoek je een plugin voor een specifieke functionaliteit, maar kun je deze niet vinden tussen de gratis plugins in WordPress? Betaalde Wordpress plugins vind je voor een deel op Codecanyon. Momenteel vind je hier meer dan 5000 plugins specifiek voor WordPress. En dat is nog lang niet alles, omdat veel ontwikkelaars ervoor kiezen de plugins vanaf hun eigen website te verkopen. Zoek je iets specifieks, probeer het via de zoekbalk in Google, daar ga je zeker wat vinden.
De 4 WordPress plugins die je moet hebben
Met ruim 60.000 beschikbare gratis en ook nog een groot aantal betaalde WordPress plugins is er volop keus. Misschien wel iets te veel keus. Want hoe weet je nou welke plugin je moet gebruiken? En welke je kunt vertrouwen?
Welke plugin in je kiest hangt helemaal af van welke functies je wil toevoegen, maar dan nog is het lastig beoordelen welke je nu precies moet kiezen.
Om je een beetje op weg te helpen vind je hieronder de 5 beste plugins voor je WordPress website, wat mij betreft.
1 | Yoast SEO | WordPress plugin voor SEO
De plugin Yoast SEO is de favoriete SEO-tool van miljoenen WordPress-gebruikers. Met Yoast optimaliseer je jouw website, zodat deze beter gevonden kan worden in de zoekresultaten van zoekmachines. De plugin controleert als het ware met een stoplicht of je pagina’s geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Daarnaast kun je ook bepalen welke titel en welk onderschrift in een zoekmachine worden weergegeven.
2 | WPForms | WordPress plugin voor formulieren
Zoals ze bij WPForms zelf zeggen; ‘Eindelijk een WordPress Forms plugin die makkelijk en krachtig is.’ Met WPForms beheer je meerdere contactformulieren die je super easy zelf kunt instellen. Om het nog makkelijker te maken hebben zijn heel veel templates die je zo kan gebruiken. Je bezoekers vullen het formulier in op je site en jij krijgt een melding. Zo kunnen bezoekers makkelijker contact met je opnemen.
3 | Updraft Plus | WordPress plugin voor back-ups
Je moet er toch niet aan denken dat als je per ongeluk iets verwijdert of dat er iets misgaat wanneer je een update doet, je alles kwijt bent en je al die uren voor niets hebt zitten zweten. Alleen al om die reden is het verstandig om regelmatig back-ups te maken van je website.
Updraft Plus is een van de meest populaire back-up plugins voor WordPress. Je kunt er handmatig back-ups mee maken en weer terugzetten. Je kunt ook instellen dat periodiek, automatisch een back-up gemaakt wordt van je website. Of wanneer je een update hebt van een plugin, het thema, of WordPress zelf dan maakt Updraft Plus eerst een back-up voordat WordPress verder kan gaan met de update.
Het grote voordeel van Updraft Plus is dat je zelf kan instellen waar je een back up van wilt maken. Want ee back-up kan heel groot worden. Zeker als je meerdere back-ups maakt, neemt het verbruik al snel toe.
4 | Wordende Security | WordPress plugin voor beveiliging
Heb je een mooie website gemaakt en back-ups ingesteld met Updraft Plus voor het geval er iets misgaat met een update of je site gehackt wordt? Dan is het laatste wel erg balen als dat werkelijkheid wordt.
Hacken kun je voorkomen door Wordfence te gebruiken; een van de beste WordPress beveiligingsplugins. Met Wordfence houd je kwaadwillig verkeer buiten. Je kunt het inloggen in WordPress extra beveiligen. Daarnaast blokkeer je bots en IP-reeksen met de Wordfence Firewall. Een scanner checkt bijvoorbeeld files, thema’s en plugins op malware, slechte url’s, ‘achterdeurtjes’, SEO-spam, kwaadaardige redirects en besmette codes. Op de plugin-pagina in de back-end van je WordPress-website zie je in een handig overzicht hoe vaak de plugin bijvoorbeeld brute force attacks heeft geblokkeerd. Veiligheid boven alles, met deze plugin is het een kleine moeite en een groot plezier.
Welke WordPress plugin kun je vertrouwen?
Wanneer je een WordPress plugin gaat zoeken, zal je zien dat je op je zoekwoord meerdere opties vindt, ohjee. Welke plugin kan je vertrouwen en waar moet je op letten als je een plugin gaat installeren?
Met deze 6 stappen kun jezelf beoordelen of een plugin betrouwbaar is;
1 | Let op de beschrijving van de plugin
Lees goed door wat de gevonden plugin precies doet of belooft te doen. Sluit at aan bij jou wensen? Bekijk of de features goed omschreven zijn en of de plugin via de Nederlandse WordPress.org binnenkomt. In dat geval hoort de beschrijving in het Nederlands aanwezig te zijn.
2 | Let op de datum ‘laatst bijgewerkt’
Plugins die twee jaar lang niet zijn geüpdatet, worden binnen WordPress als niet actueel beschouwd.
3 | Bekijk het aantal actieve installaties
Het aantal actieve installaties geeft eigenlijk niet aan hoe goed een plugin is, maar wel hoe populair die is.
4 | Bekijk de waardering
Reviews en waarderingen zijn op ieder vlak heel waardevol en in dit geval voor een plugin zeker ook. Op deze manier kan je achterhalen wat de ervaringen zijn van gebruikers. Zo kan je snel zien of de plugin wel of niet goed functioneert.
5 | Check op welke WordPress-versie de plugin is getest
Om te zien of de plugin goed werkt op de WordPress-versie die jij geïnstalleerd hebt, kan je voor je hem installeert checken of de plugin wel getest is op de laatste wordpress versie. Zo voorkom je dat er een error ontstaat.
6 | WordPress community
WordPress is niets zonder zijn community. Het is een open source, dus iedereen kan eraan meewerken en iedereen kan er ook zomaar weer mee ophouden. Elke plugin maker heeft op WordPress.org een eigen pagina. Hier kan je de bio lezen en ontdekken hoe actief de maker is en staat vermeld welke andere plugins de maker heeft uitgebracht.
Installeer niet oneindig veel plugins
WordPress plugins zijn dus super handig, zo voeg je makkelijk een extra functionaliteit aan je website toe. Maar kijk uit met het instaleren van te veel plugins. Hoe meer plugins je gebruikt, hoe langzamer je website kan worden. Elke plugin neemt namelijk extra ruimte in beslag. Gebruik je een plugin niet? Verwijder hem dan. Dat scheelt echt qua laadtijd van je website.
Kort samengevat het antwoord op de vraag: ‘Wat zijn WordPress plugins?’
Je bent aan het eind gekomen van het artikel ‘Wat zijn WordPress plugins?’. Je weet onder andere het verschil tussen gratis en betaalde plugins, wat de must have plugins van WordPress zijn en waar je op moet letten bij het kiezen van een betrouwbare WordPress plugin.
Ben je klaar om WordPress plugins te installeren of gaat het je nog steeds je pet te boven? Voor vragen kan je altijd contact met mij opnemen.