✔ Persoonlijk & snel ✔ WordPress CMS ✔ Uniek Webdesign ✔ Responsive


Wat is WordPress?
WordPress is een content management systeem (CMS), waarmee websites gemaakt kunnen worden.
Een CMS is een systeem achter een website, dat je in staat stelt een website op eenvoudige wijze te beheren. Voor WordPress hoeft de gebruiker niet of nauwelijks kennis te hebben van programmeren.
In deze blog neem ik met jullie de voordelen en nadelen van dit populaire CMS door.
Voordelen
1. Eenvoudig in het gebruik.
WordPress kan iedereen relatief makkelijk mee werken ook als je geen programmeer ervaring hebt. Wanneer je kiest voor het juiste thema is het een kwestie van plug & play. Menu-keuzes kunnen gemakkelijk worden toegevoegd en webpagina’s kunnen met één klik op de knop worden aangemaakt. Wanneer je kiest om een website in WordPress te laten maken is het prettig dat je zelf makkelijk een aanpassing kan doen zonder enige code te hoeven kennen. Het vormgeven van de pagina’s wordt ook steeds makkelijker gemaakt met drag & drop systemen. De website is via elk apparaat aan te passen, omdat de editor via internet te benaderen is.
2. Gemakkelijk uit te breiden.
Doormiddel van plugins kan je een WordPress website gemakkelijk uitbreiden. Er zijn erg veel plugins beschikbaar die toegevoegd kunnen worden. Plugins geven mogelijkheden om de functionaliteiten van websites uit te breiden zonder enige kennis van programmeren. Er bestaan meer dan 10.000 plugins die allerlei functionaliteiten aan de WordPress website toevoegen, zoals Social media buttons, SEO (Search Engine Optimalisation), foto slideshows en nog veel meer.
3. Geschikt voor zowel mobiel, tablet als desktop
De vormgeving van de website site gaat middels een gekozen thema. er zijn verschillende thema’s te kiezen. Deze thema’s worden vaak al meteen responsive (schaalbaar) gemaakt, zodat ze op elk gewenst scherm duidelijk te tonen zijn. Hierdoor is de website, naast de desktop ook goed te bekijken op mobiele apparaten zoals tablets en smartphones. Beschikbare menu’s passen zich automatisch aan aan het apparaat waarop de website bekeken wordt. Dit kan jezelf ook nog zo in stellen dat je op een desktop een ander menu ziet als op een mobiel apparaat.
4. Plannen van berichten
Het is in WordPress mogelijk om het publiceren van een pagina of nieuwsbericht in te plannen op een bepaalde datum. Hierdoor is het mogelijk om in het voren te werken en nieuwsitems op vastgestelde tijden te publiceren. Het is ook mogelijk om conceptpagina’s aan te maken die vervolgens door redacteurs bekeken kunnen worden, voordat ze zichtbaar worden voor bezoekers van de website.
5. Community
Er is een grote community aan WordPress developers, designers en liefhebbers. De meeste vraagstukken worden dan ook onderling behandeld en beantwoordt. Deze vraagstukken kunnen bijvoorbeeld worden gesteld op de officiële support pagina van WordPress. Ook zijn hiervoor speciale websites opgericht, zoals bijvoorbeeld de website van WordPressHelpDesk. De meeste vragen worden altijd snel en professioneel beantwoordt. Ook kan je veel vlogs en tutorials vinden op YouTube over WordPress websites.
Nadelen
1. Veel plugins
In de wereld van de Plugins zie je soms de bomen het bos niet meer. Het voordeel dat er voor WordPress veel plugins beschikbaar is gelijktijdig een nadeel. Door de grote hoeveelheid aan mogelijkheden is het soms lastig om de plugin te vinden die het beste aansluit bij de verwachtingen. Wanneer er te veel plugins tegelijk gebruikt worden kan het ook zijn dat de website iets trager wordt. Ook kan het zijn dat een bepaalde plugin helemaal niet samengaat met het gekozen thema waardoor je site ineens andere kleuren of functionaliteiten op nahoudt. Als laatste is het nog op te merken dat het voor kan komen dat sommige plugins niet meer geüpdate worden. Hierdoor kan een plugin, in de loop der tijd, minder goed of zelfs helemaal niet meer gaan werken.
2. Veiligheidsrisico
Doordat de populariteit van WordPress is het een ideale plek voor hackers. Zij zoeken naar beveiligingslekken en proberen hiermee bijvoorbeeld malware te verspreiden. Ook de aanwezigheid van plugins die gemaakt zijn door hobbyisten kan voor een instabiele website zorgen. Overigens worden veiligheidslekken, door middel van updates, wel vrij snel gedicht.
3. Onderhoud
Om het bovengenoemde punt zoveel mogelijk te beperken zijn de ontwikkelaars van WordPress altijd bezig met verbeteringen. WordPress voert zelf 2 keer per kwartaal een update uit. Ook de Plugin ontwikkelaars doen heel regelmatig een update. Heel soms kan het zijn dat na het updaten van WordPress een bepaalde plugin niet meer functioneert. Meestal worden deze updates goed onderhouden. Het kan voorkomen dat een ontwikkelaar gestopt is met het bijwerken van een plugin. Door het bijwerken van een plugin of het updaten van de WordPress versie kan het voorkomen dat de website tijdelijk in ‘onderhouds-modus’ gaat. Dit is vaak van korte duur maar wel vervelend als het gebeurd.
4. Zoekoptimalisatie problemen
Het is belangrijk om speciale aandacht te besteden aan zoekmachineoptimalisatie, ofwel SEO (Search Engine Optimisation). WordPress is van nature ‘SEO-vriendelijk’, maar als er geen of weinig kennis aanwezig is van SEO dan kan dit tegenwerken. Vanuit WordPress zelf worden er geen SEO oplossingen gegeven, deze zijn via aparte plugins beschikbaar. De gebruiker moet hierbij maar net weten welke SEO plugins te vertrouwen zijn. Allemaal geen onoverkomelijkheden en met de hulp van een SEO specialist hoeft dit geen probleem te zijn.
Conclusie
Wat mij betreft wegen de nadelen van WordPress niet op tegen de voordelen die het platform biedt. Het stabiele en uiterst uitbreidbare CMS biedt oplossingen voor vrijwel iedere soort website. De ontwikkelingen staan ook niet stil en dus zijn de mogelijkheden oneindig. Het gebruikersvriendelijke karakter biedt de mogelijkheid om iedereen met het systeem te laten werken, waardoor iedereen zelf zijn website kan aanpassen en dus heel flexibel is. Niet meer dagen wachten op een website bouwer om een tekst snel aan te passen of een foto te veranderen. Dit kan je gemakkelijk zelf in een handomdraai. De enorme community rondom WordPress zorgen voor veel positieve ondersteuning.
Salty Works bouwt voor al haar klanten websites in WordPress en levert ze zo af dat de klant zelf aanpassingen kan doen. Geen zin om dat zelf te doen? Salty Works kan ook het onderhoudt van de website oppakken. De website van SALTY WORKS is ook met WordPress gebouwd.